Kislexikon beginning with B

Kattints a fenti betűk valamelyikére, hogy az azzal kezdődő kifejezéseket elérd.

B

Baktericid

Az ilyen hatású anyagok baktériumölő szerek.

Bakteriosztatikus

A baktériumok növekedését, vagy szaporodását megállító anyag.

BCF ‒ Biokoncentrációs faktor

Megadja, hogy a bioakkumulációra képes élőlény a vele érintkező környezetben lévő elem vagy vegyület koncentrációját (C) hányszorosára növeli meg saját szervezetében. Nagyságát az egyensúlyi állapotban mérhető: C élőlény / C környezet hányados adja meg.

Bentikus

A víz fenekén élő.

Bifenil

Aromás szénhidrogén vegyület. Színtelen vagy halványsárga kristályokat alkot, a természetben kőszénkátrányban, kőolajban és földgázban egyaránt megtalálható. Ezekből desztilláció során nyerhető ki. Vízben nem, viszont számos szerves oldószerben oldható. Az élelmiszeriparban tartósítószerként használják (E230), CAS száma: 92-52-4.

Bioakkumuláció

Vegyületek feldúsulási folyamata egy élőlény valamely szövetében; jellemző a zsírban oldható anyagokra, melyek gyakran ürülnek tejelválasztáskor. Ismert például a DDT ezen tulajdonsága.

Biocidok

Olyan peszticidek, melyeket nem növényvédelemben használunk, hanem például rovarirtó- vagy fertőtlenítő szerekként. A 38/2003. ESZCSM–FVM–KvVM rendelet szerint biocid termék: egy vagy több hatóanyagot tartalmazó készítmény, a felhasználóknak szánt kiszerelési formákban, melynek az a célja, hogy valamely kártékony biológiai szervezetet kémiai vagy biológiai eszközökkel elpusztítson, elriasszon, ártalmatlanítson, károkozásában akadályozzon, illetőleg valamilyen más módon korlátozó hatást gyakoroljon rá.

Biodegradáció

Szerves anyagok biológiai lebontása, pl. mikroorganiznusok révén.

Bioelérhetőség/biológiai hozzáférés

Amilyen arányban és mértékben a szervezetben felszívódik az ágens/vegyi anyag és válik hozzáférhetővé az anyagcsere vagy a biológiailag jelentős receptorokkal való interakció számára. A bioelérhetőség alatt értjük mind a közegből (ha van) való hozzáférést, mind a szervezetben történő felszívódást.

Biomagnifikáció

Vegyületek tápláléklánci feldúsulása, amelyben a csúcsragadozók a legveszélyeztetettebbek.

Biomarker

Az egyén egy adott betegséggel szembeni fogékonyságát vagy egy adott expozíció bekövetkeztét jelző molekuláris (esetenként celluláris) indikátor.

Biomarker/Biológiai marker

A biológiai rendszerekben történt változások vagy események indikátora. Az expozíció biológiai markerei azokra a sejt szintű, biokémiai, analitikai vagy molekuláris mérésekre utalnak, melyek a biológiai közegből (szövetek, sejtek vagy testnedvek) erednek, valamint következtetni engednek az expozícióra.

Bizonytalanság

Hézagos ismeretek a szervezet, rendszer vagy (al)populáció jelenlegi vagy jövőbeli állapotáról.

Biztonság

Gyakorlati bizonyosság arról, hogy meghatározott körülmények közötti expozíció nem eredményez káros hatást.

Bőr szenzibilizáló anyagok

Olyan anyagokat jelent, melyek allergiás reakciót képesek kiváltani arra érzékeny egyéneknél. Ennek előzménye, hogy az anyaggal szemben egy korábbi expozíció során az egyénben immunitás jött létre.

Bőr- és szem irritáló (izgató) hatás

Irritáló anyagok teljesen visszafordítható változást, vérbőséget, gyulladást okoznak  a szövetekben már egyetlen közvetlen érintkezés után.

Go to top