Felmérés a vegyi anyagok fogyasztói megítéléséről

Az Európai Bizottság megbízásából 26 ezer ember megkérdezésével készült a felmérés a háztartási vegyi termékekkel kapcsolatban. A vizsgálat során az összes tagállamban felmérték, hogy az ott élők mennyire tartják kockázatosnak a vegyipari termékeket, hogyan használják azokat és mennyire ismerik a veszélyjelző szimbólumokat.

Annak ellenére, hogy a megkérdezettek többségének a vegyipari termék (chemical products) kifejezésről a veszélyes, környezetkárosító és egészségtelen szavak jutnak az eszébe, még a rovarirtó szereknél is csak a felhasználók fele olvassa el minden alkalommal a biztonsági előírásokat, a többi termékkörnél pedig harmadára csökken a tájékozódók aránya.

Az európaiak kétharmada a biztonsági információk és a figyelmeztető szimbólumok alapján dönti el, hogy milyen veszélyes egy kemikália, azonban vannak, akik a termék szaga, színe alapján döntik el a veszélyesség mértékét.

A termékek biztonságos felhasználásához az emberek 78 százaléka tartja fontosnak a felhasználási útmutató elolvasását és betartását. A konkrétabb kérdéseknél (például védőruházat szükségessége, javasolt felhasználási mennyiség és gyakoriság betartása, tárolási körülmények) viszont már csak a megkérdezettek harmada tartotta szükségesnek a javasolt módszerek figyelembe vételét.

Az egyes veszélyjelző szimbólumok ismertsége jelentősen eltér: míg a gyulladásveszélyességet jelző piktogrammot a megkérdezettek 91 százaléka ismerte, addig a bőrirritálással kapcsolatosat csupán 22 százalékuk.

A magyar válaszadók 40 százaléka mindig, 30 százaléka pedig legtöbbször elolvassa a vegyi anyagok használati utasításait és csupán 1 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem követi az útmutatót. A kerti munkálatokhoz kapcsolódó vegyi anyagok esetében a magyarok 71 százaléka teljes mértékben követi a címkék utasításait, viszont például autóápolási termékek esetében csupán 37 százalékuk tartja egyáltalán szükségesnek a használati útmutatót.

A háztartási vegyi anyagok jelentette környezeti és egészségügyi kockázatok mérséklése és a hatékony felhasználás érdekében szükséges lenne, hogy a felhasználók nagyobb arányban ismerjék meg, és tartsák be a felhasználási útmutatót és a biztonsági előírásokat.

 

A teljes tanulmány itt érhető el.

Az Európai Vegyianyag-ügynökség sajtóközleménye itt érhető el.

 (Eurobarometer, ECHA)