Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI)

Táplálkozás-epidemiológiai vizsgálatokat végez a lakosság veszélyeztetett csoportjaiban a táplálkozással összefüggő, nem fertőző megbetegedések, illetve hiányártalmak felderítése érdekében. Felméréseket készít a lakosság reprezentatív, illetve meghatározott csoportjainak táplálkozási szokásairól és életmódjáról. Vizsgálatainak eredményeiről tájékoztatja a vizsgált személyeket, illetve azok orvosait. Humán megfigyeléseket folytat és laboratóriumi vizsgálatokat végez biológiai mintákból a táplálkozással összefüggő változások, megbetegedések felderítése érdekében. Speciális diagnosztikai vizsgálatokat folytat klinikák és kórházak számára, valamint betegségmegelőző, egészséges táplálkozást szolgáló oktatási, felvilágosító, és népszerűsítő anyagokat készít a szakemberek, a lakosság és a média számára. Az intézet mindemellett tudományos kutatásokat végez. Bekapcsolódik az MTA (Magyar Tudományos Akadémia), az OTKA (Országos Tudományos Kutatási Alprogramok), az ETT (Egészségügyi Tudományos Tanács) és más szervezetek, intézmények, alapítványok, vállalatok kutatás-fejlesztési programjaiba.